Dar ce înseamnă un miracol? Trebuie să definim acest termen în continuare, spunând că miracol este evenimentul care pare să depăşească legile cunoscute ale naturii – ca rezultat direct al intervenţiei divine sau ca efect al unor legi pe care noi, oamenii, nu le putem înţelege.
Însă, din moment ce toate legile lui Dumnezeu sunt naturale, nimic nu se întâmplă accidental sau fără voinţa sau permisiunea divină.
Din punct de vedere religios, miracolul este un eveniment care ne arată puterea, prezenţa sau scopul lui Dumnezeu. Vechiul şi Noul Testament relatează multe astfel de miracole. De-a lungul istoriei, au fost relatate miracole în toate părţile lumii.
Dar s-au întâmplat aceste miracole cu adevărat? A avut loc vreun fenomen supranatural? Instituţiile religioase spun că, pentru a înţelege poveştile despre miracole, aşa cum au fost ele percepute de cei caer au crezut în ele, trebuie întâi să uităm să privim lucrurile din punct de vedere ştiinţific.
Cu alte cuvinte, în timp ce un savant poate spune că „miracolele nu s-au întâmplat” – şi să aibă dreptate, din punctul său de vedere – această declaraţie nu are nicio legătură cu sensul religios al faptelor.
Din punct de vedere spiritual, miracolele nu sunt dovedite doar din punct de vedere factual, ci şi pentru că ele au un anumit înţeles pentru cei cărora li s-au întâmplat. Să credem că anumite „miracole” s-au întâmplat devine un act de credinţă.